keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Tukholmassa

Hei kaikille!

Nyt olemme ylittäneet ensimmäisen aikavyöhykkeen. Vielä ainakin viisi jäljellä...

Eilen saavuimme tänne helteiseen Tukholmaan. Kun lähdimme Maarianhaminasta tuuli kuljetti meidät kohti Tukholmaa. Suunnitelmamme oli mennä Arholmaan, mutta tuuli muutti suunnitelmia estämällä purjehduksen sinne suuntaan. Ennen Tukholmaa pysähdyimme yöksi ankkuriin kauniiseen lahdelmaan. Vierestä seurasimme kuinka suuret laivat puskivat eteenpäin suuret aallot perässään. Yö oli kuitenkin levoton, sillä pelkäsimme ankkurimmr pettävän kallioiselta tuntuvalla pohjalla. Aamulla kuulimmekin tutun "jurnutuksen", kun ankkuri vetäytyi pitkin kallion pintaa. Ei meille yhtään mitään hätää ollut. Nostimme ankkurin ja jatkoimme aamuauringon lämmittäessä matkaamme kohti Tukholmaa.

Tuuli oli koko matkan vastainen ja köröttelimme läpi komian saariston moottorilla. Pysähdyimme lähelle kaupunkia päästyämme tankille paikalliselle venepolttoasemalle, jossa ystävälliset "tankkaajapojat" ottivat vastaan köytemme ja tankkasivat veneemme. Eihän sinne tankkiin paljon mitään mennyt, mutta 40 litraa kuitenkin :). Tästä jatkoimme matkaa kohti keskustaa läpi upean saariston.

Vuoden 2010 satamaoppaassa Vasahamnin hinnaksi kerrotaan 80 kruunua päivä ja 300 kruunua yö. Hinnastossa oli "unohdettu" selvästi mainita, etä yli 12 metrisillä veneillä maksu on 600 kruunua ja päivä 300 kruunua, tai sitten hinnat ovat nousseet reippaasti parissa vuodessa. Jos hintaa ei katsota, saa satama hyvät pisteet minulta. Satama on hyvällä paikalla mikä on tärkeää lasten kanssa matkustettaessa (grönalundiin kävelymatka) Sataman hintaa kuuluu suihku, roskahuolto ja pesutupa. Pesutupa on todella tehokas suurine kuivausrumpuineen.

Eilinen päivä vietettiin jälleen lastenpäivää. Suuntasimme heti aamusta Grönalundin huvipuistoon. Siellä hummailimme päivän. Suvi torkahti jopa pienet unet tauolla istuessamme ja sen jälkeen jatkoimme touhuamista. Itse olin hivenen pettynyt huvipuiston tarjontaan pienille lapsille. Laitteita joita pystyimme käyttämään oli seuraavat. 1) peruskaruselli, jossa Suvi tykkäsi ratsastaa hevosella. 2) junavuoristorata ja vanhat autot, joista Aatos tykkäsi 3) lentävätnorsut-härveli, joka oli mukava molempien mielestä 4) vuorostorata pienille, johon emme menneet pitkän jonon vuoksi 5) peilitalo, vinksi vonksin talo, rakkaustalo ja Viirun ja Pesosen sukulaisen talo (täällä Aatos halusi käydä kahdesti). Ongelmallista oli mielestäni se, että lapset eivät päässeet laitteisiin ilman vanhempia, eli ne laitteet lähestulkoon puuttuivat. Tarkoitan tällä niitä perus possujunia, tai tivolin autokarusellia jossa autot kulkevat jonossa rataa pitkin ja lapsilla on hauskaa. No... Tällä keinolla huvipuisto saa maksun ilmaisista lapsista (0-3) sillä karuselliin mukaan tuleva aikuinen joutuu maksamaan lipun hinnan siitä, että seisoo tai istuu lapsensa vieressä karusellissa :) Ja onan tämä tieten sitä yhteistä tekemistä, kun vanhemmat ovat mukana.

Illalla saavuttuamme päivän huvipuistoriennoista väsytti urakalla. Väsymys ei kuitenkaan johtanut sänkyyn, vaan pyykkitupaan. Pesukoneet pystyttiin varaamaan ilta kymmeneen asti. Tottahan toki lista oli aivan täynnä ja minä jouduin tyytymään aikaan kello kymmenen jälkeen jolloin koneet olivat vapaata riistaa. Pyykkituvassa istuskelin ilta kymmenestä yö kahteen. Pesin, kuivasin ja leipposin kaikki veneemme pyykit. Välillä piti käydä kaksi kertaa suihkussa, kun teollisuuskäyttöön tarkoitettu kuivausrumpu oli niin kuuma, että pesutila oli kuin sauna. Siellä minä ensimmäiset kaksi tuntia istuskelin brittinaisen kanssa kuuntelemassa tarinaa tulevista satamistamme ja seuraavat tunnit lueskelin Agatha Christien Sinistä junaa. Yöllä kahdelta Markku tuli minut hakemaan pesulasta juuri, kun viimeiset pyykit valmistuivat rummusta viikattaviksi :)

Tänään on ollut vuorostaan Markun päivä. Herätyksen jälkeen minä kävin eilen tapaamani brittirouvan veneellä jossa hän kirjoitteli minulle muistilapulle hyviä satamia ja kohteita niissä. Tämän jälkeen aloitimme seikkailumme kohti Erlandsonin veneilytarvikekauppaa. Tänne piti kulkea mahdollisimman montaa liikkumismuotoa käyttämällä jotta lapset saisivat jälleen uusia kokemuksia. Päivän ensimmäinen liikkumismuoto oli lautta jolla kuljimme kilometrin matkan. Tämän jälkeen etsimme keskustasta liikkeen jossa myytiin lasten kenkiä ja ostimme Aatokselle uudet sandaalit. Nokian kumpparit laitoimme reppuun ja jatkoimme matkaa :). Seuraavana vuorossa oli metro ja kolmantena juna. Näin pääsimme kaupalle. Ja kuinka pitkään voikaan mies kuluttaa aikaa veneilytarvikekaupassa? Huh huh! Aatos katsoi toisessa ostoskärryssä pikkukakkosta ja Suvi nukkui toisessa kärryssä. Kyllä met varmaan kolme tuntia kaupassa vietettiin ja useampi sataeuroa köyhempänä sieltä lähdettiin.... Kotimatka taitettiin junalla, bussilla ja raitiovaunulla. Veneellä söimme väliltä nappaamamme ihanaakin ihanamman sushi-aterian ja nyt olemmekin matkalla seuraavaan jo kohteeseen!

Käynnistimme veneen joskus kahdeksan aikoihin ja aloitimme matkamme ensimmäisen kanavaseikkailun. Nyt täydenkuun loisteessa veneemme porskuttaa kohti uusia seikkailuja. Maisemat tällä hetkellä illan hämärässä muistuttavat hyvin paljon maisemia joita joskus olen nähnyt Kreikassa purjehtiessani...Täysikuu, tyynivesi ja talot rakennettuina rinteisiin ja purjeveneet kiinni rantaviivassa...

Lapset nukkuvat, kohta äiti nukkuu ja isä ohjaa (edelleen hymyillen päivän upeasta kauppareissusta)

Saa nähdä missä huomenna herätään!