torstai 5. heinäkuuta 2012

Puolipäivää merellä

Hei, 

Jälleen on yksi päivä vierähtänyt iltaan. Päivä on ollut meidän mittapuulla seesteinen. Aamulla nukuimme "pitkään" kunnes keulasta kuului hento ääni "äiitiiii" ja siitä meidän päivä alkoi. Varmasti tuttu päivän aloitus monelle lapsiperheelle ;) Ajattelin vähän kerroilla veneemme arjesta, kun nyt tässä rauhallisesti etenemme.

Aamun jälleen valmistelimme venettä purjehdukselle. Valmistelu tarkoittaa sitä, että siivotaan (esim. tiskataan) ja kerätään kaikki sellainen, joka voi veneen kallistuessa lentää, piiloon. Se on ihan käsittämätöntä kuinka tavarat voivat siirtyä vauhdissa. Keittiökuvassa näette keittiön sijoitteluun nyt matkan aikana jota para-aikaa teemme. Tavaroiden säilytyskolon olen plokannut tarjottimella ja leikkuualustalla. Edelleen huomaan laiskuuttani jättäneeni kuksan uunin taakse hyllylle ja käsidesin. Nämä lentävät vauhdilla alas, jos vene kallistuu (täytyy siis hakea ne pois). Parhaimmillaan olen joutunut matkamme aikana toimimaan keittiössä, joka on ollut niin kallellaan, että olen joutunut roikkumaan säilytyskolon reunasta jalat tiukasti käytävän reunoille tukittuina. Ei siis aina ole helppoa venekeittiössä kokkailu ;) Jos kuljemme reippaasti kallellaan, on lasten paikka omassa sängyssä, tai peräsängyssä. Siellä voidaan leikkiä, lukea, katsoa elokuvia, tai vaikka painia ;) Aatos kykenee jo pahassakin kelissä kulkemaan veneessä esim. vessaan, mutta Suvi lentelee kuin tennispallo. Suvin kanssa joudumme siis olemaan tarkkaavaisia. Tähän mennessä kuitenkin olemme tehneet suurimman osan siirtymisistä yöaikaan jolloin lapset ovat nukkuneet. 

Veneen järjestelyn jälkeen lähdimme matkaan. Keli on ollut suhteellisen tyyni. Välillä saarten väleissä syntyy kovempia tuulivirtauksia jotka ovat hetkellisesti kallistelleet venettä, mutta muuten eteneminen on ollut tasaista. Välillä olemme päässeet ahtaisiinkin väleihin yhdessä "vähän" suurempien alusten kanssa, mutta muuten tilaa on riittänyt :) Ilma on ollut puolipilvinen, mutta suhteellisen lämmin. 

Joku kysyi meiltä lasten vaatteiden ja lelujen määrästä. Lasten kaikki perustoiminnot olemme sijoittaneet veneen keulaosioon. Sieltä löytyy lasten käyttämä vessa (kuvassa) ja sänky (kuvassa), jossa Aatos nukkuu toisessa päädyssä ja Suvi toisessa. Olisimme voineet laittaa Aatoksen myös yläsänkyyn, mutta emme laittaneet, koska a) sieltä puuttuu edelleen turvakaide ja b) lapset nukkuvat hyvin yhdessä. Suvia aina välillä hänen omien sanojen mukaan "hurjistuttaa". Tämä johtuu välillä "möröistä", välillä oudoista äänistä (joita veneellä riittää), tai jostain muusta ja näinä hetkinä on kiva, kun Aatos on vieressä. Emme siis varmaan ole Aatosta ihan heti siirtämässäkään yläsänkyyn (tilaa molemmille kun on vielä reippaasti). 

Lasten vaatteita on mukana reippaasti. Sanoisin melkein, että liikaakin. Vaatteet olen sijoittanut molemmilla omiin laatikoihin, joista on kieltämättä hyvin hankalaa ottaa sitä alimmaista mekkoa. Eniten tulee käytettyä juuri niitä päällimmäisiä vaatteita, jotka on nopea napata ja pukea päälle (tämä on omaa laiskuuttani). Eilen juuri purin laatikoiden sisällön ja käänsin sen hieman ylösalaisin, jotta tulisi käytettyä myös toista puoliskoa vaatteista. Käteväksi olen kokenut kangaspussukat joihin olen sijoittanut alusvaatteita ja sukkia. Nämä löytyy näppärästi ja nopeasti. 

Leluja meillä on joidenkin mielestä varmasti paljon ja toisten mielestä varmasti vähän. Ei lelujen määrää voi verrata nykyisten lasten leikkihuoneisiin, mutta varmasti ihan hyvin entisten lasten leikkikalujen määrään ;). Meillä on suuri laatikollinen dupplo-legoja (löytyy Salama-rekkaa ym.), kangaspussillinen pikkuautoja (noin 20 kpl), radio-ohjattava auto, palapelejä, muistipeli + kaksi muuta lautapeliä, pehmoleluja, nukkeja, nuken vaunut, iPad täynnä pelejä (muistipelejä, palapelejä ym). Eli kyllä näitä leluja meillä jonkin verran mukana on. Listasta puuttuu tieten kirjat + vastaavat sekä lelut joita käytetään maissa esim. rantalelut. 

Paljon on jo matkan aikana oppinut jo itsekin. Mikä on ollut hyvä ratkaisu ja mikä hyvä. Markun siskon mies meille kertoi, että tavarat kyllä löytävät paikkansa ja niin on käynyt. Olen mm. oppinut, että älä osta aina halvinta. Halpa tiskiaine on ollut huono ratkaisu. Sitä on kulunut todella nopeasti todella paljon. Juuri tänään muistelin Fairyn vanhaa televisiomainosta, jossa poika pesee mahdottoman pitkän pöydällisen lautasia Fairyä käyttämällä ja kuinka lyhyt oli pöytä kilpailevalla pesuaineella (muistatko sinä mainoksen?) ;) Paljon on vastaavia juttuja. Veneellä on paljon asioita jotka vaatii suunnittelua. Kuinka vaihdat yöllä nopeasti petivaatteet, kun Aatoksella lirahtaa pisu sänkyyn jne. Mutta kyllä tässä selvitään, kun asenne on kaikilla kohdillaan :)

Juuri söimme kannella iltapalan. Nyt on vuoronvaihto. Markku ohjannut kuusi tuntia ja nyt on minun vuoro jatkaa yöpaikalle. Huomenna edessä päivä jälleen merillä, kun lähdemme etenemään kohti Visbyyn Peppi Pitkätossua ja Huvikumpua.

Nyt hyvä yötä kaikille ja terveisiä kaikilta täällä Ruotsin saaristosta.

Ps. Tiia kysyi voimmeko laittaa blogiin kartan, tutkitaan onnistuuko. Varmaan onnistuu, mutta emme ihan vielä ainakaan tiedä miten :)