sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Kiel-Holtenau (Saksa)

Heips,

Toissapäivänä lähdimme Heiligenhafenista aamupäivällä helteen saattelemana mahtavaan myötätuulikeliin. Tuulta viisi metriä sekunnissa ja rouvamme kulki samaa vauhtia etiäpäin. Matkamme alussa jouduimme suomalaisittain mielenkiintoisen päätöksen eteen. Kartassa luki, että reittimme kulki läpi valtavan sukellusveneiden harjoitusalueen. Mennäkkö läpi, vai kiertää? Päätimme olla turisteja ja seurata kymmeniä muita veneitä alueen läpi -> toivottavasti muut olivat tietoisia harjoitusajoista... Kaikki meni hyvin.

Kuumahan täällä on ollut. Ensimäisen kerran joutui miettimään, miten suojautua auringolta niin että ei tule kuitenkaan tukalaa. Minä ratkaisin ongelman nakkaamalla märän pyyhkeen päähän joka suojan anatamisen lisäksi viilensi ohjatessa (varmaan näky oli mainio, mutta sitä emme hoksanneet taltioida kuvalle ;))

Kieliä lähestyessä Markku katsoi AIS vastaanottimelta laivojen määrää. Lähialueella liikkuu yhtäaikaa 8000 alusta! Tämä alusten määrä alkoi hahmottumaan, kun pääsimme kapeampaan kohtaan kaupunkiin johtavalla kulkuväylällä. Siellä oli suurten laivojen seassa satoja pienempiä, kalastusaluksista huviveneisiin. Käynnistimme moottorin, kun menovauhti alkoi kiihtymään hurjaksi ja köröttelimme muiden perässä. Holtenauhun päästäksemme meidän tuli ylittää väylä ja koitimme katsella siihen sopivaa kohtaa. Hetken ajeltuamme vieremme tuli suuri poliisialus josta kuului megafonin kautta jonkin sortin ohjeistusta meille. Mitä ihmettä? Mitään pelkoa siitä, että olisimme jotain ymmärtäneet ei ollut. Alus toisti ohjeen ja jatkoi matkaa. Minä koitin viittoa alukselle, että emme me ymmärrä. Jatkoimme matkaa toisten alusten perässä, mutta hetken päästä toinen poliisivene otti meidät kiinni. Saimme kuulla olevamme väärällä puolen poijuja (olimme väylällä joka vain laivoille). Ystävällinen poliisi kuitenkin ymmärsi, kun kerroimme odottavamme ohi ajavaa laivaa jotta voimme puolta vaihtaa. Myös muut kymmenet alukset ohjattiin poijujen ulkoreunalle. Emme siis olleet ainoita osaamattomia ;)

Holtenaun satama on aivan sulun vieressä. Kun saavuimme sataman viereen saimme jälleen huomata sen olevan täynnä. Satamavahti ohjasi meidän taempaan karsinaan. Täällä on rajattu rannasta kaksi suurta karsinaa joissa veneet kylkiparkissa. Pientä säätöä oli kiinnittymisessä tiukassa sivumyötäisessä joka pyrki viskomaan veneemme keulaa väärään suuntaan. Ystävällinen saksalaismies avusti meitä kiinnittymisessä, mutta kielimuuri aiheutti pientä ongelmaa. Kun minä sain heitettyä sedälle peräköyden ja lähdin kohti keulaköyttä oli Markku pyytänyt setää heittämään loput peräköydestä takaisin veneeseen. No setä päätti heittää koko köyden sitä sitomatta! Siinä sähellyksessä keula lähti liukumaan pois laiturista. Hieman lisää sähellettyämme Markku päätyi ajamaan rouvamme keulan kiinni eli jumiin laituriin jolloin saimme kyljet sidottua rauhassa. Joskus näinkin :) Satamapalveluina Holtenaussa suihku ja roskalaatikko :) hintaa 10 euroa.

Eilen vietimme päivän kaupunkiin tutustuen. Todella miellyttävä on tänä kaupunki ja täällä voisi olla pidempäänkin, mutta tänään jatkamme matkaa. Jännitystä sulutuksessa lisää tieto siitä, että normaalisti pienveneiden käyttämä sulku on huollossa ja joudumme käyttämään pääsulkua suurten laivojen kanssa. Lisä sähellystä aiheuttaa tieto siitä, että jostain syystä pääsululla valot eivät toimi samoin kuin normaalisti. Siellä ei tule vilkkumaan valkoista valoa sulkuun kulkemisen merkiksi, vaan lupa tulee pyytää sulkuvastaavilta radiopuhelimella. Jonotusajat ovat pitkiä, sillä tähän sulkuun luonnollisesti kaupalliset alukset ovat ensisijalla.

Katsotaan, toivotaan parasta ja pidetään peukut ristissä. Nyt lähden 900 metrin kävelylle kauppaan. Juttelin eilen illalla viereisen hollantilaisveneen kanssa, joka kiertänyt maapallon kolme kertaa. Heiltä sain mukavaa tietoa mm.maito- ja munajauheen käytöstä matkalla.

Nyt valmistautumaan uuteen kokemukseen!