lauantai 2. helmikuuta 2013

Tobago matkailijalle

Hiphei!

Ihmiset tykkäävät aina verrata esineitä, asioita, paikkoja ja kaikkea, mitä vain voi vertailla. Sen jälkeen pohditaan mikä on parempi, kauniimpi ja mikä esimerkiksi antaa rahalle eniten vastinetta. Tämän jälkeen useat painottuvat valinnoissaan siihen suuntaan minkä ovat kuulleet hyväksi ja eipä siinä, sillä useinhan tämä kannattaa. Aina on kuiten muistettava, että jokainen mielipide parhaasta autosta, matkakohteesta, ravintolasta, talovalmistajasta jne. perustuu jonkun/joidenkin subjektiiviseen näkemykseen asiasta ja oikeasti joku toinen voisi kokea toisen kymmenen kertaa parempana vaihtoehtona, jos vain uskaltaisi sen valita....

Minä olen lopen kyllästynyt ja jopa väsynyt pilottikirjamme kirjailijoiden mielipiteisiin hyvistä ja huonoista vaihtoehdoista. He ovat teoksissaan moittineet tähän mennessä molemmat kohteemme, niin Barbadoksen kuin Trinidadin ja Tobagonkin. Itse en yhdy teoksien moitteisiin juuri lainkaan. Eniten minua häiritsee, että jo ennen maahan saapumista minulle luodaan jonkun henkilön mielipiteen mukainen mielikuva maasta ja tämä mielikuva ohjaa ajatuksiani hyvin pitkään maahan saapumisen jälkeenkin. "Joo...ei täällä varmaan ole paljoakaan katseltavaa jne." Katinkontit sanon minä ja tästä etiäpäin jätän tämän Amerikkalaisen herrashenkilön teokset lukematta niiltä osin joissa kuvaillaan alueen hyviä ja huonoja puolia. Keskityn ainoastaan osioihin: tullaus sisään ja ulos maasta, missä ankkuripaikka/satama, mistä vettä ja dieseliä ja mitä muuta huomioitavaa (tässä osuudessa lukee esim. riskit/vaarat/uhkat). Kaiken muun jätän lukematta!

Paljonhan minä itsekin kertoilen teille ajatuksiani maista joissa vierailemme. Pyrin kertomaan näitä ajatuksia näin äidin, naisen ja ennen kaikkea suomalaisen ihmisen näkökulmasta. Kaikki on kuitenkin edelleen minun ajatuksiani ja usein myönnän olevani hyvin positiivinen uusien asioiden näkemisestä ja kokemisesta ja se varmasti heijastuu myös teksteihini. Yritän ja pyrin kuiten mahdollisimman realistiseen kuvaan.... Parastahan on todeta kaikki nämä itse :)

Tobago....ja vihdoin aiheeseen :)

Ilmasto:
Tobago (joka muuten kirjoitetaan g:llä eikä c:llä, kuten virheellisesti olen aikaisemmin tehnyt) on kaunis saari. Jos Barbadoksella oli kuuma, niin täällä on kyllä valitettavasti kuumempi ja trooppisemmista olosuhteista kertoo myös kosteus, jota Barbadokseen verrattuna on ilmassa enemmän. Sää on Barbadokseen verratuna tähän aikaan vuodesta epävakaisempi...sadetta tulee jonkun verran joka päivä (tyypillisesti rankkoina kuuroina) ja pilviäkin taivaalla on enemmän. Jos Barbadoksella oli aurinkoista 95% siellä viettämästämme ajasta, täällä sitä on 80%. Pilvisyys ei meitä haittaa... toivoisimme melkeimpä, että sitä olisi enemmän :)

Luonto/luonnonsuojelu:
Luonto täällä on upea. Siitä olen maininnut jo aikaiemmissa kirjoituksissanikin. Vaikka luonto on niin monimuotoista, vehreää ja kaunista, ihmiset näyttävät toimivan oikeastaan paljolti samalla käsittämättömällä tavalla kuin Barbadoksella... "ei me välitetä luonnonsuojelusta..." näinhän meille sanottiin Barbadoksella. Karkkipaperit heitellään surutta usein maahan, jätevedet ohjataan mereen jne. Viidakko on onneksi suojeltu :) ja tämä oli ilo nähdä. Jos jälleen halutaan vertailla, niin ehkäpä Tobagolla kuiten on hitusen siistimpää....Tiedä häntä, vai ovatko silmäni vain tottuneet :)

Jos jotain pystyy silmin huomaamaan luonnon hyvinvoinnista, niin ainakin sen olen itse huomannut (joskin kyllä Barbadoksellakin), että rannan tuntumassa ei ole hyvinvoivia koralliriuttoja...miksi? En tiedä...yhdessä lähteessä syyksi kerrottiin tiehanke, toisessa saasteet ja kolmannessa meriveden lämpeneminen. Buccoo Bayn koralliriutta on kuulemma kaunis, näkemisen arvoinen ja ennen kaikkea hyvinvoiva. Siellä emme ole käyneet, sillä ainoa konsti päästä riutalle on joko oma kumivene (ei kiitos), tai lasipohjavene (maksaa noin 50-150 TT-dollaria...hinta ei kova, mutta ei vain ole huvittanut vielä mennä). Barbadoksella vesi oli rannassa huomattavasti kirkkaampaa kuin täällä. Ei vettä mitenkään voi humuspitoiseen Perämeren veteen verrata, mutta sameampaa se on huomattavasti.

Hintataso:
Yksi asia minua on miellyttänyt suunnattomasti. Minä, kun olen tällainen penninvenyttäjä, niin hintataso täällä on alhainen verrattuna Barbadokseen...ja useassa tuotteessa paljon halvempi kuin Suomessa. Diesel, kuten jo kerroin, mutta edelleenkin vain kyräilen tyytyväisenä, on halvempaa kuin vesi. Siis käsittämätön hinta! Eivät ole täällä keksineet sitä pahan päivän varaa, kuten Norjassa, jossa öljystä peritään kova hinta ja tällä kartutetaan rahastoa, jolla eletään aikaa, kun öljy loppuu. Nooh...lämpöä ja vettä riittää, kaikki kasvaa, kun jaksaa kasvattaa...ei kait siinä :) "Älä valkoinen mies hermoile...ota kookos ja mene palmun alle makoilemaan."

Ruoka on suht. saman hintaista kuin Suomessa. Maitotuotteet kalliimpia kuin Suomessa, mutta rommi rutkasti halvempaa. Viini on törkyhintaista, jos verrataan Espanjaan. Edullisuus näkyy myös esimerkiksi rakennustarvikkeissa, kemikaaleissa ja vaatteissa.

Ruoka, kun on puheenaiheena, niin siitäkin muutama sananen. Jännä juttu on tuo ruoka. Me olemme etsineet ja etsineet sitä paikallista ruokaa. Barbadoksella taisimme löytää sitä Oistinsin kalatorilta, mutta täällä ei vastaavaa ole. Muuten ruoka hyvin samanlaista...uppopaistettua, grillattua ja yllättäen kanaa :) on jälleen tarjolla. Jos meillä muuten myydään ns. Vapaan kanan munia, niin täällä net vasta onkin vapaita! Kanoja kävelee siellä ja täällä ja niitä vain napataan ilmeiseti kiinni sitä mukaan, kun nälättää :)

Liikennekulttuuri:
Ruoka siis täälläkin on entisen siirtomaaisännän, Britannian, kaltaista. No entäs kulkeminen? Liikenne on suht. rauhallista (ei siis mitään verrattuna esim. Kairoon, jossa kaksikaistaisella tiellä ajoi tyypillisesti viisi autoa rinnakkain sivupeilit kolisten), mutta kuten Britanniassa, vasemmanpuoleisuus tekee siitä aina pienen haasteen :) Auton vuokraaminen täällä kuten myös Barbadoksella on ollut helppoa, mutta autokanta tässä vuokraamossa parempi ja hinnat edullisemmat. Tiestöstä olemme huomanneet olevamme öljyvaltiossa, sillä Barbadokseen verrattuna tiestö varsin hyväkuntoista, joskin välillä hieman hurjaa (kapeita viidakkoteitä vuorten rinteillä ilman laitoja jne.), mutta siihenhän suomalaisina olemme jo tottuneet Norjan kapeilla ja mutkittelevilla vuonoteillä vieraillessamme.

Oman auton vuokraaminen voi toisille matkailijoille olla ylitsepääsemätöntä. Tämän ymmärrän täysin...Markku ajoi meilläkin 99% ajasta :). Ei hätää. Täällä saat taksin helposti, mutta vielä helpompaa on tavallaan "liftata", joka tässä maassa on enemmän tapa kuin harvinaisuus. Ei muuta, kuin tienviereen seisomaan, käsi ojoon ja yleensä jo ensimmäinen auto pysähtyy viereesi ja kysyy minne haluat mennä. Liftaus ei kuitenkaan ole ilmaista, vaan maksat matkasta noin 6-15 TT-dollaria riippuen siitä minne menet. Tämä on todella tehokasta! Esimerkkimatkana virallisella taksilla matka Scarboroughista Store Bayn uimarannalle maksoi perheeltämme 70 TT-dollaria ja liftaustaksilla 42 TT-dollaria. Ei mikään merkittävä ero, mutta takseja ei aina ole näkyvissä, niin tästä syystä tämä liftaustaksi-systeemi on hyvin toimiva.

Turvallisuus:
Tobagolla ei ole tarvinut pelätä. Paikallisetkin ovat kaikki kertoneet, että täällä ei turistilla ole hätää. Naispuoleisena henkilönä saan olla suht. rauhassa, verrattuna Barbadoksen tööttäilyn ym.

Purjehtijoille:
Vesi ja Diesel kannettava veneelle kanistereissa. Suosituin ankkuripaikka näyttäisi olevan Store Bay, mutta me olemme viihtyneet Scarboroughissa. Täällä hyvä pito ankkurilla, ei maininkia, kaupat ja ruokapaikat lähellä. Turvallinen, niin kumiveneelle ja itse paatillekin (rajavartiat vieressä). Miinuksena, tai ei se meitä ole häirinnyt, vierestä lähtee pikalauttoja ja laivoja, jotka ajoittain voivat keinuttaa venettä hieman enemmänkin.

Noh, Tässäpä tekstiä enemmän ja vähemmän. Minä nyt tarinoin nämä ajatukset todella lyhyen alueella vietetyn aikajakson jälkeen, eli niin....epäilen, että kesäkuussa täällä on törkykuuma :) jne. Asioilla on luultavasti paljon syvällisempiäkin merkityksiä, joita en pysty näin lyhyen ajanjakson aikana huomaamaan...

Mutta kaiken kaikkiaan ymmärrän täysin turisteja, jotka tulevat Tobagolle. Täällä on kaunista ja mukavaa :) Tapasimme erään Kennedyn, jolla oli alueella menestyvä (omien sanojen mukaan) turistiyritys. Miehellä oli tyttöystävä Ruotsista, jossa hän vietti paljon aikaansa ja hän oli kovin kiinnostunut myös Suomesta. Kysäisin häneltä, että onko hän ikinä kaavaillut Ruotsiin muuttamista ja hän siihen antoi minulle makiat hörönaurut sanoen, että "en ikinä muuttaisi Ruotsiin! Miksi jättäisin Tobagon, jossa minulla menee hyvin? Hullua!" Niin...

Palaillaampa taas....