maanantai 11. helmikuuta 2013

Öinen purjehdus, Etelän risti sekä maanjäristys

Matkalle kohti Trinidadia lähdettiin lauantaina pari tuntia ennen auringonlaskua. Tarkoituksena oli purjehtia n.70 mailin matka sen kummemmin kiirehtimättä yön aikana ja olla aamun sarastaessa Chaguaramasin lähellä. Heti alussa huomattiin matkavauhdin pysyttelevän 8-9 solmussa päiväntasaajavirran lisätessä vauhtia parilla kolmella solmulla. Tuulikin puhalteli 10 m/s joten pelkkä keulapurje riitti. Moottoria pidettiin käynnissä akkujen lataamiseksi. Tällä vauhdilla saavuttaisiin perille siis yön pimeydessä.

Pimeyden tullessa taivaan täytti kirkas tähtikansi. Näillä leveysasteilla ymmärtää pohjantähden merkityksen entisajan navigoinnissa kun se sijaitsee 10 asteen korkeudella horisontista ja kertoo tarkoin pohjoisen suunnan. Meillä suomessahan tähti pysyttelee siinä pään yläpuolella eikä paljoa navigoinnissa auta.

Näin etelässä päiväntasaajan lähellä löytyy myös paljon tähdistöjä jotka eivät näy edes eteläisessä euroopassa. Merimiehillä entisaikaan oli meriitti, jos oli nähnyt joskus Etelän ristin tähdistön. Tämäkin meriitti tuli täytettyä aamuyöstä.

Säkkipimeässä purjehtiminen on sikäli jännää, että muista merilläliikkujista näkee korkeintaan aluksen navigointivalot. Tällöin on hyvä tietää valojen merkitykset,jotta tietää mihin suuntaan alukset ovat liikkeessä ja osaa itse toimia sen mukaisesti.

Koska purjehdimme lähellä Venezuelan rannikkoa, jossa on mahdollisuus törmätä merirosvoihin, niin kaikki öiset alukset aiheuttavat hieman ylimääräistä jännitystä. Nytkin meitä lähestyi kovalla vauhdilla alus ja kun se oli n.200 m etäisyydellä niin sieltä suunnattiin valtavan kirkas valonheitin meihin. Ei siinä auttanut kuin katsoa mitä tapahtuu. Alus lipui hitaasti ohitsemme valonheitin tiukasti meihin osoittaen kunnes se sammutettiin ja alus hävisi horisonttiin. Emme tienneet ketä ne olivat mutta arvelimme että rannikkovartiosto kävi tarkastamassa veneemme.

Yhden jälkeen yöllä saavuttiin suojaisaan vuorten reunustamaan lahteen jossa kasvoi sademetsää.

Emme halunneet alkaa pimeässä etsimään venepaikka Chaguaramasista joten jäimme lahteen odottelemaan päivän valkenemista. Heti saadessamme veneen ankkuriin tapahtui maanjäristys. Maa vavahteli ja veden pinta väreili voimakkaasti. Kaikki oli ohi muutamassa sekunnissa ja tuli jälleen hiljaista. Myöhemmin selvisi että järistys oli voimakkuudeltaan 5 magnitudia. Loppuyö oli rauhallista.

Sunnuntaina jatkoimme matkaammeChaguaramasin satamaan, josta saimme yhden viimeisimmistä laituripaikoista. Satama on ihan täysi karnevaaleista johtuen. Maanantaina lähdemme sitten katselemaan karnevaalihumua Port of Spainiin.